W dniu 27 października 2021 w ramach zajęć z aktywizacji zawodowej prowadzonych w Ośrodku udaliśmy się do pobliskiej miejscowości – Jankowej. Znajduje się tam Zakład wyrobów mleczarskich „Juhas-Bis”, prowadzony przez panią Krystynę Gargula, oferującej „Syrecki sądeckie” – tradycyjne produkty regionalne. Są one wyrabiane ręcznie z mleka krowiego pasteryzowanego bez stosowania konserwantów i sztucznych barwników. Solankowanie i naturalne wędzenie sprawia, że serki charakteryzuje niepowtarzalny smak. Mleko do produkcji serków jest pozyskiwane od krów rasy czerwonej polskiej z ekologicznych okolic gminy Łużna. Jak podkreślają przedstawiciele firmy, Juhas-Bis (jako jeden z niewielu producentów) stosuje naturalny sposób wędzenia zrąbkami bukowymi. Wyroby zakładu są dostępne w hurtowniach i sklepach całej Polski. Dowodem wysokiej jakości propozycji firmy z Jankowej jest Certyfikat „Doceń polskie”. Przedsiębiorstwo istnieje od 2003 roku.
Bliższe informacje na temat propozycji firmy Juhas-Bis są dostępne na stronie internetowej www.juhas-bis.pl. Witryna zawiera także odnośnik do sklepu internetowego umożliwiającego zakup on-line.
Wyjście do Zakładu Wyrobów Mleczarskich „Juhas-Bis” w Jankowej